Dan Brown – Συνέντευξη

Dan Brown: «Ο Χριστός ήταν άνθρωπος!»
στον Γιάννη Μούτσο και το περιοδικό «Επίκαιρα» – www.m-epikaira.gr


dan Big_opt

Ο Νταν Μπράουν, ο συγγραφέας των 81 εκατομμυρίων πωλήσεων, σοκάρει και πάλι χαρακτηρίζοντας, χωρίς δισταγμό, άνθρωπο τον Χριστό! Σε μια συνέντευξη-ποταμό, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, με τίτλο Το Χαμένο Σύμβολο (εκδόσεις Λιβάνη), ο μετρ του μυστηρίου και της συνωμοσιολογίας, για να εξηγήσει τα θαύματα του Χριστού, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είναι ενεργειακός θεραπευτής, κάτι που αποδέχεται η επιστήμη. Αυτό είναι πιο κατανοητό, προσθέτει, από το να δημιουργήσεις μια περίεργη ιστορία για μια παρθένα που την άγγιξε ο Θεός και έμεινε έγκυος, έκανε ένα παιδί που στα 33 του σταυρώθηκε και αναστήθηκε… Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο Ιησούς ήταν ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος άνθρωπος, παρ’ όλα αυτά, άνθρωπος».

Αλλά ο Νταν Μπράουν δεν σταματά εδώ. Αφού αρνείται ότι είναι μασόνος, αναφέρει πως στην έρευνά του για τη μασονία, βασικό θέμα του βιβλίου Το Χαμένο Σύμβολο, ανακάλυψε «μια ομάδα βαθιά πνευματικών φωτισμένων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που επιχειρούσαν να ασκήσουν μια παγκόσμια πνευματικότητα».

«Το θέμα με τη νοητική επιστήμη και τη δύναμη να χρησιμοποιείς τον ανθρώπινο εγκέφαλο για καλό σκοπό είναι να αναρωτηθούμε: “Η ηθική μας ανάπτυξη θα ξεπεραστεί από την τεχνολογική μας ανάπτυξη;”»

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι θρησκεία και επιστήμη είναι δύο διαφορετικές γλώσσες, που επιχειρούν να αφηγηθούν την ίδια ιστορία, επισημαίνοντας, όμως, ότι όταν η μοντέρνα νοητική επιστήμη εξηγήσει «από πού ήρθαμε», «γιατί είμαστε εδώ», «τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε», πολλοί θεοί από διάφορες θρησκείες θα αρχίσουν να «χάνονται».

Επίσης, δηλώνει λάτρης του Ομήρου και οπαδός της ελληνικής μυθολογίας και αρχιτεκτονικής, ενώ θεωρεί πιθανό ένα από τα επόμενα βιβλία του να πραγματεύεται μυστήρια της αρχαίας Ελλάδας.

 • Κύριε Μπράουν, κάθε βιβλίο σας γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ. Πού αποδίδετε την επιτυχία αυτή και τι αποκαλύπτει αυτό το γεγονός για τα εκατομμύρια των αναγνωστών σας;

Πολύ απλά δείχνει πως οι αναγνώστες μου διψούν για μάθηση. Τα βιβλία μου περιέχουν πολλές πραγματικές πληροφορίες για την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα μυστικά, τις θρησκείες, την Ιστορία. Το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα βιβλία μου αποδεικνύει πως έχουν περιέργεια και τους αρέσει να μαθαίνουν.

 • Συχνά ερευνάτε τη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας. Τι ποσοστό καταλαμβάνει ο μύθος και τι ποσοστό η πραγματικότητα στα μυθιστορήματά σας;

dan3path_optΤο ποσοστό είναι 97%-3% ακριβώς… (γέλια) Είναι αδύνατο να μετρηθεί… Ένα από τα σπουδαία στοιχεία του μυθιστορήματος είναι ότι μπορείς να αναμείξεις γεγονότα και μύθο. Νιώθω πάντα ότι είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνω όσο περισσότερα αληθινά στοιχεία στα μυθιστορήματά μου. Για παράδειγμα, στο βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο η Τέχνη, η αρχιτεκτονική, η ιστορία των αρχαίων μυστηρίων, αλλά ιδιαίτερα η επιστήμη… όλα είναι αληθινά. Σαφώς οι χαρακτήρες είναι πλασματικοί. Δεν υπάρχει Ρόμπερτ Λάνγκντον ούτε ο κακός Μαλ’άχ. Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

 • Υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε θέματα όπως ο κώδικας Ντα Βίντσι, τα χαμένα ευαγγέλια, το CERN, και, αν ναι, γιατί;

Σαφώς και υπάρχει! Κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά που αφορά στην ανθρώπινη φύση έχει τη σκοτεινή του πλευρά. Κάθε άτομο πάνω στη γη βρίσκεται σε μια συνεχή μάχη μεταξύ φωτός και σκότους. Πολλές φορές αυτό εξαρτάται από τις συγκυρίες στη ζωή μας. Όταν λοιπόν κανείς ερευνά το Βατικανό ή την αμερικανική κυβέρνηση ή ακόμη και την ίδια την επιστήμη, πρέπει να έχει κατά νου ότι τα γεγονότα στους χώρους αυτούς συντελούνται από ανθρώπους. Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα είναι υπέροχοι άνθρωποι, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Υπάρχει, δηλαδή, μια γκρίζα ζώνη μεταξύ φωτός και σκότους.

 • Υπάρχει όμως σκοτεινή πλευρά στο CERN, γι’ αυτό ακόμη και σήμερα το πείραμα δεν έχει πραγματοποιηθεί;

Όχι, δεν το πιστεύω. Στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε καμία επιστημονική εξέλιξη η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ως όπλο. Ανακαλύψαμε τη φωτιά. Ενθουσιαστήκαμε γιατί μπορούσαμε με αυτή να μαγειρεύουμε, να ζεσταίνουμε τα σπίτια μας, αλλά και να καίμε τα χωριά του εχθρού. Ανακαλύψαμε την πυρηνική ενέργεια –μια πολύ καθαρή πηγή ενέργειας–, ωστόσο τη χρησιμοποιούμε για την κατασκευή όπλων. Αν πρέπει να φοβόμαστε για κάτι στο CERN και το πείραμα της αντιύλης, αυτό θα πρέπει να είναι τα κίνητρα των επιστημόνων, αφού στο μέλλον μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα για δόλιους σκοπούς.

 • Προτού γράψετε ένα βιβλίο, ερευνάτε δημοσιογραφικά το θέμα; Πόσο βαθιά προχωράτε στην έρευνά σας; Υπάρχει ενδεχόμενος προσωπικός κίνδυνος;

«Τα βιβλία μου περιέχουν πολλές πραγματικές πληροφορίες για την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα μυστικά, τις θρησκείες, την Ιστορία».

Σαφώς. Αυτή είναι η ισορροπία στα βιβλία μου. Ένας από τους λόγους που το βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο απαίτησε τόσο πολύ χρόνο για να γραφτεί ήταν επειδή έπρεπε να κάνω πολύ διεξοδική έρευνα για τη νοητική επιστήμη, για τους μασόνους, τα αρχαία μυστήρια. Πιστεύω ότι η νοητική επιστήμη που αναφέρεται μέσα στο βιβλίο μου είναι το πιο συναρπαστικό πεδίο που μελέτησα ποτέ μου. Ωστόσο, έπρεπε να έχω κατά νου ότι σκοπός μου ήταν η αφήγηση μιας ιστορίας και δεν μπορούσα να προσθέσω πολλά στοιχεία γι’ αυτή την επιστήμη. Πρέπει να ισορροπώ την επιστήμη και τη μυθοπλασία.

 • Από τους Ναΐτες ιππότες, τους Illuminati μέχρι τους Ελευθερομασόνους δίνετε την εντύπωση ενός ατόμου που πραγματικά γνωρίζει σε βάθος την αλήθεια. Πόσο καλά, άραγε, γνωρίζετε τη δράση των αδελφοτήτων;

Τη γνωρίζω σε βάθος. Ο όγκος έρευνας που περιλαμβάνουν αυτά τα βιβλία είναι εξαιρετικά μεγάλος. Είναι πολύ δύσκολο! Ο κόσμος με ρωτάει: «Είσαι μασόνος;». Προφανώς θα με ρωτήσετε κι εσείς… (γέλια). Η απάντηση είναι όχι. Σαφώς είμαι καλοδεχούμενος να γίνω μασόνος, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να μιλάω ελεύθερα για όσα βρίσκω, για τα σύμβολα, την Ιστορία. Αν λοιπόν γίνω μασόνος, τότε θα είμαι αναγκασμένος να πάρω όρκο σιωπής. Δεν θα προσέβαλλα ποτέ τους μασόνους, παίρνοντας έναν όρκο σιωπής αρχικά, σπάζοντάς τον στη συνέχεια. Κάνω μια πολύπλευρη έρευνα. Όταν άρχισα να ερευνώ για το βιβλίο μου Το Χαμένο Σύμβολο, δεν ήξερα τι θα ανακάλυπτα σχετικά με τους μασόνους. Αν είχα βρει μια σκοτεινή επικίνδυνη αδελφότητα που επιχειρούσε να κυβερνήσει τον κόσμο, αυτό θα είχα γράψει. Αλλά δεν ανακάλυψα αυτό το πράγμα! Αντίθετα, βρήκα μια ομάδα φωτισμένων, βαθιά πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που επιχειρούσαν να ασκήσουν μια παγκόσμια πνευματικότητα.

 • Με βάση το τελευταίο σας βιβλίο Το Χαμένο Σύμβολο, εκτιμάτε ότι υπάρχει μια παγκόσμια μυστική κυβέρνηση που επιχειρεί να κυβερνήσει στον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή οι Illuminati;

dan Big 2.1_optΠροσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Είναι μια συνωμοσιολογική φαντασίωση. Συγχρόνως, όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις που ενεργούν στο παρασκήνιο – εγώ τις ονομάζω σκιώδεις εξουσίες. Πολλές χρησιμοποιούν και έχουν δύναμη που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διακρίνουμε, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Υπό αυτό το οπτικό πρίσμα, ναι, πιστεύω ότι συμβαίνουν πολλά στο παρασκήνιο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να διακρίνουμε.

 • Τα επτασφράγιστα μυστικά, για τα οποία γράφετε στο βιβλίο σας σχετικά με το Βατικανό, εκτιμάτε ότι είναι μύθοι ή υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτά;

Όταν μιλάει κανείς για θρησκείες, είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα. Όλες οι θρησκείες βασίζονται στην ίδια μυθολογία. Αυτό έμαθα μέσα από την πολύχρονη έρευνά μου: είτε μιλάς για το ισλάμ είτε για το χριστιανισμό είτε για τον ιουδαϊσμό –ό,τι κι αν είναι αυτό–, αν κάνεις μια αναδρομή και ερευνήσεις τα ίχνη, θα βρεις ότι βασίζονται στην ίδια μυθολογία. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό για τους μασόνους, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι αλληλοσκοτώνονται και διαφωνούν για το ποιος θεός είναι αληθινός. Οι μασόνοι όμως συγκεντρώνονται και λένε «όλες μας οι μυθολογίες είναι παρόμοιες, ας μην διαφωνούμε για τη σημειολογία, αλλά ας συμφωνήσουμε όλοι μας πως είμαστε στο ίδιο σημείο. Ας ονομάσουμε τον θεό, “Μεγάλο Αρχιτέκτονα του σύμπαντος” και ας στραφούμε σε μία και μοναδική κατεύθυνση».

 • Η ερμηνεία για το Άγιο Δισκοπότηρο, σύμφωνα με όσα έχετε γράψει, και ο δεσμός της Μαρίας Μαγδαληνής με τον Ιησού Χριστό, προκάλεσαν αντιδράσεις στους κύκλους των χριστιανών. Αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας αυτός ο ισχυρισμός ή πρόκειται για μυθοπλασία;

Σύμφωνα με τα πιστεύω μου, είναι κομμάτι της Ιστορίας. Για μένα, και για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, η ιστορία του Ιησού ως προφήτη, που ήταν πιθανόν παντρεμένος και είχε γραμμή αίματος, σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει τη σημασία και την ομορφιά του μηνύματός του. Ορισμένοι θεωρούν πως αμέσως μόλις ισχυριστείς ότι ήταν παντρεμένος έχεις καταστρέψει τα πάντα. Προσωπικά δεν ασπάζομαι τον ισχυρισμό αυτό. Το θέμα στο χριστιανισμό είναι ότι αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται. Για πολλούς ο χριστιανισμός σημαίνει ότι ο Ιησούς υπήρξε, πως ήταν εξαιρετικός δάσκαλος, έζησε τη ζωή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σύμφωνα με τις αξίες του, ενώ για άλλους σημαίνει πως, αν δεν αποδεχτείς τον Ιησού σαν προσωπικό σου Σωτήρα, τότε θα καείς στην κόλαση και θα βρίσκεσαι εκεί στην αιωνιότητα.

 • Με τον ισχυρισμό σας όμως αποδέχεστε ότι ο Ιησούς χάνει τη θεϊκή του φύση, χάνεται συνεπώς η ισορροπία μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου;

Ναι. Σωστό σχόλιο. Για το λόγο αυτό έγραψα το βιβλίο Το Χαμένο Σύμβολο, ώστε να δείξω πως αυτή η γραμμή μεταξύ ανθρώπινης φύσης και θειότητας είναι από μόνη της θολή. Ότι το θεϊκό δεν σημαίνει απαραιτήτως έναν άλλο κόσμο. Το θείο έχει μέσα του το ανθρώπινο συστατικό.

 • Φαίνεται πως έχετε ελληνικές επιρροές στα βιβλία σας, ιδιαίτερα η άποψή σας για τη Μαρία Μαγδαληνή μοιάζει με το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Τελευταίος Πειρασμός, μια παρόμοια ιστορία με τη δική σας. Επιπλέον, ένας από τους βασικούς σας χαρακτήρες ο Μαλ’άχ –ο κατάδικος 37–, αμέσως μετά τη διαφυγή του από τη φυλακή πηγαίνει στη Σύρο και παίρνει ένα ελληνικό όνομα.

Ναι.

 • Πηγάζει από κάπου αυτή η επιρροή ή είναι τυχαία;

Δεν είναι τυχαία. Αν σκεφτείτε τα σπουδαία αρχέτυπα της μυθολογίας, έρχεται στο μυαλό σας απευθείας η Ελλάδα, η ελληνική μυθολογία. Σε όλα μου τα βιβλία, αλλά ιδιαίτερα στο Χαμένο Σύμβολο, υπάρχουν αυτά τα σπουδαία κλασικά αρχέτυπα. Είμαι λάτρης του Ομήρου και της Οδύσσειας όπου υπάρχουν πολλά τέρατα – όλοι εκείνοι οι κακοί που είναι πλάσματα. Ο Μαλ’άχ είναι κυριολεκτικά ένα τέρας, δεν μοιάζει καν με άνθρωπο. Αποδίδοντάς του ένα ελληνικό όνομα, όμοιο με αυτό ενός πολεμιστή, αποτελεί υπενθύμιση στον αναγνώστη ότι πρόκειται για ένα μυθικό αρχέτυπο τέρατος. Είμαι οπαδός της ελληνικής μυθολογίας και της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Έχω βρεθεί στην Ελλάδα, όλα μου άρεσαν, εκτός από το ότι με τσίμπησε μια τσούχτρα (γέλια).

 • Στην αρχαιότητα τα μυστήρια και ο αποκρυφισμός ήταν καθημερινότητα για τους Έλληνες. Τα Ελευσίνια Μυστήρια, το Μαντείο των Δελφών, η Πυθία, τα ιερά τρίγωνα όπως και οι ενεργειακά φορτισμένοι χώροι παραμένουν ανεξήγητα φαινόμενα ακόμη και σήμερα. Το επόμενο βιβλίο σας θα αφορά αυτά τα μυστήρια;

Τι όμορφη ιδέα… (γέλια) Ξέρω ακριβώς τι θα γράψω. Δεν ξέρω πότε θα αρχίσω. Ίσως να πάρει μερικά χρόνια, αλλά σαφώς η Ελλάδα έχει εκπληκτική ιστορία και τα μυστήρια δεν θα αποκλείονταν.

 • Ποια είναι η σχέση σας με τον Θεό – είστε πιστός ή άθεος;

«Όταν κανείς μιλάει για θρησκείες είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει το μύθο από την πραγματικότητα. Όλες οι θρησκείες βασίζονται στην ίδια μυθολογία».

Θεωρώ ότι η πνευματικότητά μου είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Ξεκίνησα ως πολύ θρησκευόμενος όταν ήμουν παιδί, ήμουν μέλος σε χορωδία, πήγαινα συνέχεια στην εκκλησία, διάβαζα τη Βίβλο… Όταν τελείωσα το σχολείο και άρχισα να κατανοώ την επιστήμη, έτεινα να ισορροπήσω μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Η Γένεση μου λέει ότι η γη και οι ουρανοί φτιάχτηκαν σε επτά ημέρες, αλλά η επιστήμη μιλάει για τη μεγάλη έκρηξη, το Μπιγκ Μπανγκ. Ήθελα να το ξεκαθαρίσω, κι έτσι απομακρύνθηκα από τη θρησκεία με κατεύθυνση προς την επιστήμη. Όσο περισσότερο μελετώ την επιστήμη τόσο περισσότερο φιλοσοφικά γίνονται τα ερωτήματα. Στράφηκα λοιπόν προς την επιστήμη και κινήθηκα κάπου μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Πιστεύω ότι θρησκεία και επιστήμη είναι δύο διαφορετικές γλώσσες που επιχειρούν να αφηγηθούν την ίδια ιστορία. Ελπίζω πραγματικά ότι η νοητική επιστήμη θα καταφέρει να γεφυρώσει αυτό το κενό μεταξύ θρησκείας και επιστήμης. Θα κατανοήσουμε πως πράγματι μπορούμε να πούμε την ίδια ιστορία με δύο διαφορετικές γλώσσες.

 • Παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να απαιτήσει πολλά πολλά χρόνια;

Δεν το νομίζω. Η ανθρώπινη ιστορία κάνει άλματα, πολύ μεγάλα, ξαφνικά άλματα. Υπήρχε μια εποχή που όλοι στον κόσμο πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη. Αν ήσουν αρκετά ανόητος ώστε να ισχυριστείς ότι η γη ήταν σφαιρική, τότε θα γελούσαν μαζί σου, θα σε περνούσαν για τρελό, γιατί πίστευαν πως το νερό θα χυνόταν έξω από τη γη. Τι είναι άραγε αυτή μυστική δύναμη, η βαρύτητα που κρατάει το νερό; Αμέσως όμως όταν οι άνθρωποι αποδέχτηκαν την ιδέα ότι η γη είναι σφαιρική –σχεδόν εν μία νυκτί–, θεωρήθηκε δεδομένο ότι πράγματι είναι σφαιρική. Εκτιμώ ότι, καθώς κινούμαστε πιο βαθιά στη νοητική επιστήμη, είμαστε τώρα σε ένα στάδιο της ιστορίας όπου αν πεις σε κάποιον ότι έχει τη δύναμη να επηρεάσει την ύλη με τη δύναμη του νου θα γελάσει. Θα πούνε ότι αυτό είναι τρελό. Εγώ πιστεύω ότι είναι αλήθεια! Το έχω δει και σαφώς τα πειράματα δεν λένε ψέματα. Έχουν γίνει πολλά πειράματα και είναι παντελώς αληθινά. Επιστήμονες στην Αμερική ερευνούν το θέμα αυτό. Είναι πραγματική επιστήμη. Αν η ανθρωπότητα –πείτε το συμπαντική συνείδηση– δεχτεί πως ο ανθρώπινος νους έχει τη δύναμη κυριολεκτικά να υλοποιηθεί, τότε όλα θα αλλάξουν.

 • Είστε υποστηρικτής της άποψης ότι η επιστήμη μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα του μέλλοντος στην προσπάθεια εξήγησης του κόσμου μας;

Πάντα. Πιστεύω ότι είμαστε στο στάδιο που θα διασχίσουμε μια «γέφυρα» και θα αλλάξει όλο το πλαίσιο.

 • Αποδέχεστε την άποψη του Αϊνστάιν ότι πίσω από τα μυστικά της φύσης υπάρχει κάτι το ανεξήγητο;

dan4_optΣαφώς. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξήγητο. Συμφωνώ απόλυτα. Ένα όμως κομμάτι μου πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει ανεξήγητο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανθρώπινο μυαλό πάντα θα επιχειρεί να κατανοήσει περισσότερα και κατά κάποιο τρόπο εδώ μπαίνει η θρησκεία. Η ιδέα ότι δεν το κατανοούμε, μας οδηγεί στο να εφεύρουμε κάτι ώστε να μας γίνει κατανοητό. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τους θεούς των Ελλήνων. Υπήρχε μια εποχή που οι αρχαίοι Έλληνες δεν κατανοούσαν τις παλίρροιες, τους κεραυνούς ή τις αστραπές. Τις εξηγούσαν μέσω των θεών. Υπήρχε ο ρόλος του θεού. Καθώς όμως η επιστήμη προχώρησε, είδαμε ότι η αστραπή προκαλείται από στατικό ηλεκτρισμό. Έτσι λοιπόν ο θεός αυτός εξαφανίστηκε. Όλοι οι θεοί –ένας προς έναν– εξαφανίστηκαν και χάθηκαν, δεν μας είναι απαραίτητοι για να κατανοήσουμε τη φύση μας. Οι θεοί που υπάρχουν σήμερα μας λένε από πού ήρθαμε, γιατί είμαστε εδώ, τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε. Αυτά τα ερωτήματα είναι που η μοντέρνα νοητική επιστήμη επιχειρεί να εξηγήσει. Όταν αρχίσουμε να λαμβάνουμε απαντήσεις, πολλοί θεοί από διάφορες θρησκείες θα αρχίσουν να «χάνονται».

 • Στο βιβλίο σας Κώδικας Da Vinci απομυθοποιείτε την ιδέα του θαυματουργού θεού, ενώ, συγχρόνως, η ηρωίδα σας, η Κάθριν, λέει πως τα θαύματά Του δεν ήταν τίποτα περισσότερο, από αυτά που καταφέρνουν σήμερα οι ενεργειακοί θεραπευτές, δηλαδή θεραπεία ανθρώπων χάρη στη ενέργεια. Ο υιός του Θεού –ο Ιησούς– εκτιμάτε ότι ήταν ένας επαναστάτης ή ένας μάγος, που εφάρμοζε ενεργειακές θεραπείες;

Είναι αδύνατο να γνωρίζω. Σαφώς είναι πιο κατανοητό –τουλάχιστον για μένα προσωπικά– ότι οι ιστορίες ενός ανθρώπου που θεράπευε ένα συνάνθρωπό του εξηγούνται πιο άμεσα, αποδεχόμενος την επιστήμη που υπάρχει σήμερα και πως υπάρχουν ενεργειακοί θεραπευτές που μπορούν να θεραπεύσουν άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι πιο κατανοητό, από το να δημιουργήσεις μια περίεργη ιστορία για μια παρθένα που την άγγιξε ο Θεός και έμεινε έγκυος, έκανε ένα παιδί που στα 33 του σταυρώθηκε και αναστήθηκε… Για μένα προσωπικά είναι πιο κατανοητό ότι ο Ιησούς ήταν ένας ιδιαίτερα εξελιγμένος άνθρωπος, παρ’ όλα αυτά, άνθρωπος.

 • Άνθρωπος;

Άνθρωπος!

 • Η αναφορά σας στο CERN ανάγκασε τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί να εκδώσουν δελτίο Τύπου για να υποστηρίξουν ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συνωμοσία σε ό,τι έχει να κάνει με το CERN. Επίσης, προκάλεσε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα ερευνών. Γιατί επιμένει το CERN να κάνει αυτό το πείραμα, ώστε να βρει το σωματίδιο Χιγκς;

Θεωρείται το σωματίδιο του Θεού. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην επιστήμη είναι η ιδέα της παράλληλης πραγματικότητας. Η ιδέα του πώς είναι δυνατό αυτό το σωματίδιο να είναι εδώ και την ίδια στιγμή να είναι και κάπου αλλού, ενώ πρόκειται για το ίδιο σωματίδιο. Αν βρούμε το σωματίδιο Χιγκς, θα αρχίσουν να απαντώνται μερικά από τα περίεργα ερωτήματα που έχουμε για το πώς μπορούν οι πραγματικότητες να είναι παράλληλες και πολλαπλές. Υπάρχει η φήμη ότι κάπου εκεί έξω, εγώ και εσείς κάνουμε την ίδια συζήτηση αλλά φοράμε λευκά σακάκια. Είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε και χαίρομαι που το κάνουν οι φυσικοί σωματιδίων αντί για εμάς, αλλά δεν αντιμετωπίζω την αναζήτησή τους σαν κάτι άλλο από την επιθυμία του μυαλού για κατανόηση. Νομίζω ότι είναι τόσο απλό.

 • Η αναφορά στο βιβλίο σας για το CERN προκάλεσε χάος και χρειάστηκε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ότι κάνουν κάτι πολύ θετικό για την ανθρωπότητα.

Πιστεύω ότι κάνουν κάτι θετικό, αλλά, όπως είπα, μπορεί να ξεκινήσεις κάτι με καλές προθέσεις. Κάποιος όμως από την επόμενη γενιά, που δεν είναι τόσο θετικός, μπορεί να πάρει αυτή την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσει για δόλιο σκοπό.

 • Ένα από τα πράγματα που διάβασα ειδικά στο τελευταίο σας βιβλίο ήταν η χρήση πολύ σύγχρονων άγνωστων μεθόδων από τη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτές οι μέθοδοι είναι διαθέσιμες και όντως υπάρχουν; Καταφέρατε να δείτε να γίνεται κάτι μέσα στη CIA;

Δεν μου επιτρέπεται να μιλήσω με λεπτομέρειες για την πηγή των πληροφοριών μου. Μπορώ να πω όμως ότι αυτές οι πρακτικές, όπως η υπεραισθητηριακή αντίληψη, όντως υπάρχουν και έχουν χρησιμοποιηθεί για πάρα πολύ καιρό χωρίς την υποχρεωτική ύπαρξη υψηλής τεχνολογίας. Είναι τόσο απλό, σαν να βάζεις κάποιον στην απομόνωση σε απόλυτο σκοτάδι, χωρίς να μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Είναι μία έντονη εμπειρία. Σχετικά με πράγματα όπως η εξ αποστάσεως διόραση, μπορώ να σας πω ότι οπωσδήποτε υπάρχει και είναι τεκμηριωμένη. Δεν προσποιούμαι ότι καταλαβαίνω πώς λειτουργεί, αλλά όντως συμβαίνει.

 • Άρα, επικεντρώνεστε στο ότι συμβαίνει αλλά όχι στο πώς γίνεται.

Ούτε οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Για μένα το πιο ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι γιατί λειτουργεί ή πώς λειτουργεί. Το πιο ενδιαφέρον ζήτημα είναι: «Εντάξει, λειτουργεί, τώρα τι κάνουμε με αυτό; Ποια φιλοσοφικά ερωτήματα εγείρει;». Και αυτό προσπαθούσα να κάνω με την αντιύλη. Είπα: «Ουάου, δημιουργήσαμε αντιύλη που έχει τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κάνει όλα αυτά τα φρικτά πράγματα». Το θέμα με τη νοητική επιστήμη και τη δύναμη να χρησιμοποιείς τον ανθρώπινο εγκέφαλο για καλό σκοπό, είναι να αναρωτηθούμε: «Η ηθική μας ανάπτυξη θα ξεπεραστεί από την τεχνολογική μας ανάπτυξη;» Αυτό σημαίνει: «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που μαθαίνουμε ή είμαστε σαν μικρά παιδιά που παίζουμε με φλογοβόλα;».

 • Αυτό επίσης συνδέεται και σχετίζεται με τη μασονία. Ποια είναι η άποψή σας για τη μασονία, που είναι και το βασικό θέμα στο τελευταίο σας βιβλίο;

Dan Symbol 23x29_optΤο βασικό θέμα με τους μασόνους είναι ότι έχουν μια βαθιά παγκόσμια πνευματικότητα. Μιλούν μία γλώσσα συμβόλων που είναι παγκόσμια. Εσείς κι εγώ μπορούμε να κοιτάζουμε το σύμβολο του σταυρού και γνωρίζουμε και οι δύο τι σημαίνει. Κατανοούν τη σημασία του τόσο στα αγγλικά και στα ελληνικά όσο και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα στον κόσμο. Αυτή είναι η δύναμη των συμβόλων και αυτή είναι η γλώσσα των μασόνων. Και ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να συγκεντρώσουν μαζί πολλούς ανθρώπους, πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, χρωμάτων, πεποιθήσεων και να μπορέσουν να έχουν έναν πνευματικό διάλογο μέσω των συμβόλων και να βρούνε κοινό έδαφος, αντί να παραπονιούνται «Δεν μου αρέσει το τελετουργικό σου, και δεν μου αρέσει το σύμβολό σου». Όλοι μοιράζονται αυτή την παγκόσμια γλώσσα.

 • Στον πρόλογο του βιβλίου Το Χαμένο Σύμβολο υποστηρίζετε, σαν να πρόκειται για γεγονός, την ύπαρξη ενός εγγράφου, που είναι κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο του διευθυντή της CIA, στο οποίο εμπεριέχεται η φράση «Είναι κρυμμένο εκεί έξω». Είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρει πραγματικά στοιχεία ή πρόκειται για κείμενο πραγματικότητας με λεπτομέρειες μυθοπλασίας;

Νομίζω ότι είναι περισσότερο η πραγματικότητα με στοιχεία μυθιστορήματος. Υπάρχει ένα έγγραφο στο χρηματοκιβώτιο του διευθυντή της CIA, που γράφει ότι «Είναι κρυμμένο κάπου εκεί έξω…». Κι όταν φτάσει κάποιος στο τέλος του μυθιστορήματος, καταλαβαίνει για τι ακριβώς πρόκειται. Αλλά πράγματι υπάρχει. Όλη η επιστήμη, που είναι μέσα στο βιβλίο, υπάρχει. Τα πειράματα είναι ακριβή και πραγματικά. Κι αυτό ήταν που με έκανε να θέλω να γράψω το βιβλίο. Κάθισα να γράψω ένα βιβλίο, που θα ήταν συναρπαστικό για όποιον το διάβαζε. Προσωπικά, μου αρέσει να μαθαίνω για αληθινά πράγματα.

Comments are free...!!

Leave a Comment